schrijverij mooi mensschrijverij mooi mens

Dood zonder complicaties

“Ik kan u geen garantie geven dat ik het laatste hoofdstuk zelf geschreven heb. Misschien dat u aan een veranderde stijl zult merken dat iemand anders, een ghostwriter, mijn epistel van een einde heeft voorzien. In dat geval ben ik overleden. Daar kan ik niets aan doen; het is domme pech en kan iedereen overkomen. Als er geen complicaties zijn zal ik vrij pijnloos door ziekte overlijden.”

“De behoefte om te schrijven over mijn dodelijke ziekte: Chronische Lymfatische Leukemie, is langzaam ontstaan. Het heeft impact op toekomstplannen, werk of gewoon je functioneren als mens. Mensen die in een vergelijkbare situatie zijn geraakt zullen veel herkennen. Ik geloof dat grote delen van mijn ervaringen universeel zijn en niet specifiek voor deze ziekte. Het bizarre in mijn specifieke situatie is dat ik er gezond uitzie. Dat geeft mogelijkheden, maar ook moeilijkheden. Zo is mijn karakter veranderd. Ik voel een gehaastheid. Ik laat mensen nog minder uitspreken. Het lijkt of ik met alles haast heb. Alles moet meteen af. Geen planning of morgen. Alles vandaag. Iedere dag die druk. Tegelijk voel ik weinig betrokkenheid bij de wereld.”

Jaap Kwadijk (1951) schreef eerder met rechercheur Paul Hendriks de bestseller Moord zonder grenzen. Het beste non-fictie misdaadboek van 2008, volgens Peter R. de Vries.

De netto opbrengst van dit boek gaat naar Stichting Leukemie.nl, die onderzoek naar leukemie en aanverwante vormen van beenmerg- en bloedziekten bij patiënten van alle leeftijden steunt.

“De auteur speelt de hoofdrol in dit boek. Als patiënt met Chronische Lymfatische Leukemie laat hij de lezer kennismaken met zijn wereld binnen het zorgsysteem en zijn ervaringen met zijn ziekte. Aan de hand van levendige voorbeelden kun je je inleven in zijn situatie. Je wordt lotgenoot in een traject waarbij de acceptatie van een dodelijke ziekte plaatsmaakt voor verwarring en verminderde recht...lijnigheid. CLL is ongeneeslijk en de huidige medicatie verlengt slechts in beperkte mate je leven. Zodra je begint met lezen, laat het verhaal je niet meer los. De schrijfstijl is simpel en prettig; het boek is duidelijk geschreven door een 'gewone' man. Wat begint als nachtmerrie eindigt gelukkig voorlopig met een positieve noot. De ziekte is overwonnen, maar voor hoelang? De boodschap is dan ook dat er altijd hoop is, zelfs tegen beter weten in. Een verhaal uit het hart gegrepen. Een aangenaam boek over een onaangenaam onderwerp."

Drs. Can Kumru (NBD|Biblion recensie)

Titel : Dood zonder complicaties
Auteur : Jaap Kwadijk
Voorwoord : drs Jan Holleman, internist
Omslagontwerp : Coen Hoogveld
ISBN/EAN : 978-94-90352-21-9
Prijs: € 18.00
Ook verkrijgbaar als E-book
Goed doel : www.leukemie.nl

 

 
dood zonder complicaties